Abia s-a pus verde și se aud din spate trei claxoane. Ai ratat startul în cursa până la următorul semafor, pe care evident, îl vei prinde pe roșu. Dar există situații în care chiar TREBUIE să claxonezi. Tu știi să folosești corect claxonul?
Conform Codului Rutier poți folosi claxonul atunci când folosești semnalul pentru evitarea unui pericol iminent. În Codul Rutier scrie că nu ai voie să folosești claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asgiure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației. Un claxon de 10 secunde nu reprezintă o atenționare!
Nu se poate folosi claxonul în zona de acțiune a indicatorului “Claxonarea interzisă”.
Poliția îi poate amenda pe șoferii care nu respectă regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră și folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a doua de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei.
Concertul de claxoane dovedește cât suntem de grăbiți și de stresați. Dar când nu trebuie să claxonezi?
Pe canalul de YouTube 99Vehicles, urmărește o poveste care te va convinge cât este de important să folosești corect claxonul: